5 dingen die je meteen kunt doen als je een baan zoekt

Heb je dat ook? Dat je even niet meer weet waar je moet beginnen nu je een nieuwe baan zoekt? Een baan vinden anno nu is dan ook geen sinecure: Er zijn zo veel nieuwe technieken, tools, websites en middelen dat je wellicht door de bomen het bos niet kan zien. Hierbij vind je gewoon een paar praktische tips, zoals je van me gewend bent.

1. Breng jezelf in kaart en focus

Hier ga je veel plezier van hebben bij al je activiteiten. Als je weet wat je wil en wie je doelgroep is, dan heb je al de helft gewonnen. Bel een loopbaancoach, praat met vrienden, spar, netwerk, lees boeken. Ook als je dreigt binnenkort in de mobiliteit te komen, sorteer vast voor door hier aan te werken en regel een gesprek met een coach als het even kan, via je werkgever. Als je namelijk niet weet wat je wil, maak je het jezelf een stuk moeilijker en ga je bij LinkedIn en het maken van je cv zwabberen.

Ik weet dat, want ook ik viel ooit in deze valkuil. Ik weet nog dat ‘Fiona, focus!’ een van de eerste tips was die ik ook uit mijn netwerk kreeg. Eigenwijs als ik was dacht ik dat het allemaal wel mee zou vallen. Zo prijkte op mijn allereerste visitekaartje: “Interim HR, Recruiter, Loopbaancoach en meer…” Nu kan ik er hartelijk om lachen. Want het stond er echt!: “..en meer”. Ik ging pas resultaat boeken toen ik er Loopbaancoach voor 20-ers en 30-ers van maakte. Doodeng maar het werkte als een speer.

Hier vind je nog wat meer informatie over kiezen.

2. Sloten koffie

Drink koffie, sloten koffie en nog meer koffie met mensen die je interessant vindt. Start elke dag het liefst met een netwerkgesprek, nodig daarvoor ook 3 nieuwe mensen per dag uit tot je LinkedIn netwerk (begeleid van een zinvolle tekst waarom) en vergeet je bestaande netwerk niet af en toe een bericht te sturen. Onderhoud contact. Zowel uit de cijfers als uit mijn praktijk blijkt elke keer weer dat de mensen die dit doen écht succesvoller zijn in het vinden van een baan. Weet je nog niet wat je wil? Ga toch maar alvast praten. Vraag daarbij trouwens nooit direct en alleen naar werk maar kijk naar hoe je elkaar kunt helpen of aanvullen. Iedereen kan wel wat, er is altijd wat te helpen. Denk breed (ook aan privé zaken zoals hobbies of interesses) en Google de persoon in kwestie even om te kijken of je een gemeenschappelijk iets hebt waar je het gesprek mee kunt openen. “Hee ik zie dat jij ook houdt van vissen!” Of “Hee jij bent ook op 7 maart jarig, wat leuk!”

3. LinkedIn en zo

Vul nou gewoon eens simpelweg je hele profiel in op LinkedIn. Kijk vlak onder je foto naar de secties die je allemaal nog in kunt vullen. Ja ook je samenvatting! Gebruik goede zoekwoorden. Wil je een gratis korte profielchecklist ontvangen? Vraag hem dan even (gewoon gratis) bij me aan. Je komt dan niet op een mailing-lijst trouwens.

Op welk zoekwoord zoekt een recruiter naar je? Zet die meerdere keren op je profiel en zet erbij dat je beschikbaar bent.

kh-linkedin-sections-how-to

Google jezelf ook nu even en kijk wat een recruiter ziet. Vandaag schrok iemand nog enorm omdat haar naam in een hele extreme site naar voren kwam. Ze was dit niet. Je kan het maar weten…

Wat zie je op Facebook over jou? In je openbare profiel? Mag dat zichtbaar zijn en is dat wat je wil uitstralen? En wat zie je op de overige social media platforms?

4. Je cv vernieuwen

Een saai Word cv in lettertype times kan beter vervangen worden door iets frissers. Niet te veel bombarie, maar een klein kleurtje of fris streepje mag. Max twee pagina’s met je LinkedIn foto erop (mits zakelijke foto). Kijk hier voor honderden formats en wat tips.

5. Upload je cv op Indeed.com

Indeed is een gratis vacature-zoekmachine waar veel recruiters gebruik van maken. Zet daar dus ook even je cv. Zo ook op Monsterboard en Nationale Vacaturebank, nu je toch bezig bent. Op Glassdoor vind je trouwens meer informatie over hoe je collega-sollicitanten het sollicitatieproces bij bedrijven ervaren (en een hoop cv’s)

Zo, dat was maar vast de start. Je hebt nu gekozen, hebt een profiel en een cv en bent aan het netwerken. Je kunt nog veel meer doen, maar je bent nu een eind op weg. Vanaf nu mag je elke dag zoeken naar netwerk, naar banen en actief zijn op social media. Zoeken naar recruiters, naar bemiddelaars en mensen die werken bij de bedrijven waar jij wil werken. Focus. Profileren, netwerken, zoeken. Profileren, netwerken, zoeken. Heb vertrouwen. Vooral doorgaan. Ook door nieuwe mensen uit te nodigen die je niet kent. Solliciteren is 60% in je comfort zone zitten en 40% in je courage zone. Wat heb jij vandaag gedaan in je courage zone?

 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

 

1 antwoord
  1. Ans Roest
    Ans Roest zegt:

    Op de site adviseerde je een korte profielchecklist aan te vragen. Graag ontvang ik deze (gratis) profielchecklist.

    Misschien een hele gekke vraag: heb jij een britse korthaar (= bepaald ras poes)?

    Alvast bedankt!

    Vriendelijke groet,

    Ans Roest
    roest@casema.nl

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *